Pages

Friends

Followers

Wednesday, July 27, 2011

ceritera nak bersalin 18 jun 2011

OK..sambung..

Sampai kat hospital serdang..aku masuk wad dulu..ade katil kosong..baring je la rilek2 sbb blm rs sakit pn..nurse check blood pressure aku..agak tinggi..140/95..aku tibe2 kene darah tinggi..memang penuh ngan orang nak bersalin la kat wad tu..disebabkan aku tak sakit lagi..nurse mintak aku duduk dulu kat kerusi sebab ade patient yang baru datang dah sakit2..aku pong g je la duduk kat kerusi..habis basah kerusi dengan air ketuban aku yang kejap2 mengalir..kejap2 mengalir..

pastu ade katil kosong..nurse suh aku baring kat katil..katil no 3..masa tu aku dah rasa sket2 sakit bawah perut..pastu Dr datang check bukaan..Dr pompuan..aku tengok alat dia..dalam hati""o..ada alat ke..ingat kan main intai je..;p"" terasa jugak dia masukkan benda kt aku punye bwh #%@%^&&.. masa tu bukaan 4cm..kene tukar baju pakai baju pesakit..1st time aku pakai baju pesakit..heh..

lama2 baring kat katil tu aku dah rasa dah contraction dah makin sakit..masa tu kol 4 pagi..mula2 bleh lagi baca2 doa..tarik napas dalam2..lama2 makin sakit..makin sakit..nak tarik nafas pn dah tersekat-sekat..Dr dok sibuk ngan patient2 lain yang lagi nak terberanak dari aku..nurse je datang tengok2 aku..

pastu datang la Dr pelatih..lelaki!..halamak..dalam hati je la berhalamak..dia nak check aku punye bukaan sebab nampak aku mcm sakit sangat..sebab sakit, aku redha je lah sape2 pong yang nak seluk aku punye bwh #@$#$%^$^..dia check bukaan dah 5cm..tapi muke mcm konpius2..dia panggil lagi Dr pelatih lain..pompuan..mintak check lagi skali..maka betullah 5 cm..masa diorang seluk2 tu aku dah tak rasa ape2 dah..sakit contraction mengatasi sakit2 lain dah..

pastu ade sorang nurse tu dia kesian tengok aku sakit sangat tapi tak leh masuk lagi labor room..terus dia g booking untuk aku..mekasih la nurse..kalau tak terberanak la aku kat wad tu..bila dah masuk wad bersalin baru la en berg leh masuk teman aku..

dalam 5-10 minit aku dok dalam wad bersalin..aku dah rasa macam nak terberak sangat dah..terus tekan butang merah panggil Dr..Dr pompuan mujurnye..dia cakap bukaan dah full..cepat la pulekk..

OK..masa untuk menerannnnnn

Dr suh aku pegang betis..jangan angkat punggung masa teran..dia suh aku teran ikut rasa tempat dia seluk..before tu dia suh aku teran berak and dia kuarkan air kencing aku gune tiub..aku memang tak rasa ape2..

Dr mintak en berg bagi sokongan padu kat aku masa meneran..pandai gak husband aku bagi semangat..aku tak tau la berapa minit aku meneran tapi tak lama sangat la..dalam kol 9, keluarlah baby kami..baby boy..hilang segala sakit nak beranak tadi tengok baby dari perut sendiri kuar..subhanallah..

Pastu Dr cakap dia nak jahit..eh?aku kene gunting jugak rupenye..punye la tak rasa masa nak beranak tu..tak rasa langsung kesan digunting..sakit contraction mengatasi segalanye mok mung~~

masa kene jahit tu ngilu gak rasa..even dah bius..macam tak pecaye aku dah beranak~~proses nak masuk wad biasa pong agak lambat..sebab aku darah rh negatif..lagi la lambat..nurse wat ape ntah isi2 data nak menyatakan aku darah RH negatif..



itu sajo pengalaman bersalin aku..mujur lah tak susah sangat..alhamdulillah..

4 borak-borak:

::deebaadeeboo:: said...

scary jugakk ekk bile dgr org cite2..kalau sendiri punye badan xtau laaaa..hhohhh

Madi @ Aed said...

hehe..depends sebenarnye diba..ade tu tak rasa sakit sangat sampai la beranak..akak banyak dosa kot..tu yg sakit sgt masa contraction tu..hee

mrs.spicy said...

bila bace macam senang jer beranok. haha

Madi @ Aed said...

haha..padahal~~~~~~~~