Pages

Friends

Followers

Wednesday, February 29, 2012

perasaan je..

x tau kenapa rasa tak tentu hala je harini..mungkin sebab esok 1st day nak g keje and baru nak jumpe bos..even just a research sssistant but it still a job..bos nak jumpa kol 8 pagi lagi so kluar awal is a must..

sebab aku tak pernah lagi tinggal rayyan lama2..stakat tinggal sejam dua kat baby sitter sebab g ajar tuisyen idok le terasa sangat..

arini rayyan macam tau je esok nak kene tinggal..tengok aku takde je nangis..aku masuk toilet pon nangis..nak kene ade depan mata..

8 bulan menganggur..and 8 bulan rayyan depan mata..1st time nak tinggalkan rayyan dari pagi sampai petang..sedih la jugak kot..huhu


HANYA KERANAMU RAYYAN..:(



wordless wednesday ntah ke brape

tahun lompat

29 feb 2012..4 tahun skali..tahun lompat..kene wish gak ke?
klu tahun lompat nak wish ape?
happy leap year?
happy hip hip hurray??

rayyan: errrk..ape ibu mengarut ni?

Tuesday, February 28, 2012

rindu nye

rindu nak kurus
rindu nak pakai baju n sluar zaman kurus
rindu dijelesy sebab kurus (watdehek)
rindu weh!

p/s: rindu jugak kat orang dalam gamba..hehe


lagi 15 minit nak pukul 5


lagi 15 minit nak pukul 5 pagi tak tido lagi..watdehek??

tadi aku menunggu rayyan tido..dekat kol 4 pagi baru nak tido..aku ni macam biasa la..dah terlepas waktu mengantuk, memang tak ngantuk la jadinye..

camane la nak kurus kalau begini..aku kalau tak cukup tido memang rasa nak makannnnnn je la esoknye..lapar semacam..tak tau kenapa..

orang lain kalau tak cukup tido jadi cengkung..aku kalau tak cukup tido jadi makin cembong..adoii..

p/s:aritu timbang kat umah adik aku..59.9 kg..ok la tu turun la jugak even 0.1 kg..yang penting kepalanye 5..gagaga
Monday, February 27, 2012

saya budak baru belajar

rayyan nak makan epal ke?

ok..ibu give u the real one

;)


jauhkanlah

Ya Allah..jauhkanlah aku daripada sifat kepoyoan dan kehipokritan..it's so annoying..and i don't want to get annoyed too..





i'm a human
Sunday, February 26, 2012

ber acting cute sebelum tido

mode:light off


menggoda ibu sebab nak susu..hehe

ibu buntu la rayyan!

dah tukar nama panggilan..dari momy and dedy to ibu and abi..hehe

sangat nak suap anak dengan makanan homemade..SANGAT!!tapi bile rayyan dah masuk 8 bulan ni..aku jadi blurr..buntu habis..rayyan makan siketttttttt je..setiap kali aku masak, aku try dulu..rasa mcm dh sedap untuk baby..tapi bila suap kat rayyan.........reaksi dia...ptui..ptui..bluekkk..adeh..

tiap2 hari aku bukak blog adik aku..tengok resepi..salin resepi kat diari..

tujuan untuk nak bali barang masak nanti senang..

adik aku siap hadiah benda ni untuk bagi semangat..haha

the mashed potato,sweet potato,green peas,kurma..resepi semalam

rayyan tak bape nak makan..aku ponnnn..dengan rasa tensen..terus masuk dapo..tumis bawang putih, masuk air,masukkan semua the mashed tu..pastu sagat cheese..kacau2 sampai pekat sket..

hasilnye..baru la rayyan nak makan..lajuuu la jugak habis..
rasa macam mushroom soup pn ade..even tak letak mushroom..haha

harini suap lagi menu ni..tapi dia dah tak nak..adeh..

rayyan selsema..baru lepas kene stim..hehe

aku try stim rayyan..nak suh kahak keluar..dah dua kali aku stim..dia nanges tapi tak nangis sampai muntah pon..hingus je kuar..aku tak sampai hati dengar dia nanges..aku nak stim lagi lah..kene heartless la time stim rayyan lepas ni..untuk kebaikanmu wahai anakku..huhu

p/s:rayyan 8 bulan..tadi baru aku perasan gigi dia yang bawah dah tumbuh sebatang..hehe


Saturday, February 25, 2012

wujudkah?

wujud kah dalam realiti, seorang lelaki yg benar2 mencintai seorang wanita? atau semuanya hanya dongeng drama n tv? tell me.
persoalan oleh nur anis..

aku yang dah kawen pon tak reti nak jawab..hanya YAKIN dengan ketentuan-Nya..huhu


p/s: tiba2 rasa sedih..T_T
Friday, February 24, 2012

the pashminas

ni ha..adik aku hadiahkan 2 helai pashmina..tq yah..love u so strong..hehe..

pashmina ni dah lama dah orang pakai kan..before ni aku ade gak keinginan nak pakai tapi belum betul-betul teruja lagi....semalam tengok adik aku pakai macam santek la plak..truely, before ni pon memang adik aku yang banyak bagi dorongan untuk tukar2 style tudung ni..she is my adik yang superb actually..(yah..i x bodek u ni..this is the truth..bersyukur la ye..:))

try putar2..ni la hasilnye



try la..macam2 gaya bleh buat..even pakai baju biase..sluar biase..baju kurung biase..u will look different with this pashmina..x perlu bergaya fashionista..less is more!!mari kite sama2 cantik!!(cantik ke?:p)

nasi goreng budu

sangat la kelantan kan menu ni..aku ngan budu x boleh dipisahkan..x boleh sorok bau budu..hehe

aku tak pernah buat pong nasi goreng budu ni..pernah dengar je..haha..nasi goreng budu ni dicipta untuk mengelakkan pembaziran..kalau ade ikan goreng @ ikan rebus goreng @ ikan kering goreng lebih, boleh la coba menu ni..here are the main ingredients..

ikan rebus and ikan kering goreng..kacang buncis celur

resepi untuk 1 pot beras:

seulas bwg putih saiz besar
sebiji bwg merah besar
5 biji cili padi
sebatang serai saiz besar
ikan rebus goreng @ ikan goreng @ ikan kering goreng
sayur mayur is up to you..aku guna kacang buncis
budu secukup rasa
aku tak letak garam pon..sebab budu dah masin..



cara:
tumis bawang,lada,serai sampai naik bau..lagi sedap kalau bwg tu hangit2 sket..campak ikan and sayur..masukkan budu secukup rasa..masukkan nasi..kacau2..try la cukup masin ke tak..and then..SIAP!

ini la nasi goreng budu..sedap!
(jadi tegak la plak pic ni..(-_-"))

p/s:en berg makan budu..berjaya juge mengkelantankan beliau..sebab tu aku berani buat nasi goreng ni..hehe..
Wednesday, February 22, 2012

ape aku nak buat dengan duit 1st gaji kalau aku dah keje





2. bagi duit kat mak
3. bagi duit kat abah
4. bagi duit kat MIL
5. bagi duit kat FIL
6. bagi duit kat adik2 aku

untuk en berg??rayyan??..gaji seterusnye..haha..jangan marah sayang..sebab en berg and rayyan punye mesti la spesel..so kene la saving dulu..tak gitu..:)

mane no 1????

ni kat bawah ni haaaa...

1. BAYAR HUTANG!!

gulp!

semua tempat nk berlangsir

tengah pasang hook(langsir MIL bagi..hehe)

stended la dok umah..xdok kijo..kite cari kijo..haha..semalam sementara rayyan tido..aku terpikir nak pasang langsir kat pintu bilik air..so..klu masuk toilet tak pyh dh tutup pintu..cover ngan langsir je..haha..

bukan ape..pintu toilet umh sewa aku ni yg jenis lipat2 tu bising sangat la bunyinye time tutup/bukak..ketat @ rail pintu tu kureng gris..ntah la..kalau tutup pintu tu malam2 lagi la kuat bunyinye memecah keheningan malam..eceh..

rayyan plak jenis mudah sedar..kalau dia sedar, susah dah la plak dia nak tdo balik..aku la yang susah nanti xleh tdo kene jadi mak guard..huhu

siap..yg seblah tu bilik air..pintu dia x bising..so tak payah pasang langsir la..;p

budak baru bangun tido

langsir dekat sink..kihkih


p/s: nampak agak kekampungan..kalau umah sendiri, maybe aku punye idea lebih semenggah berbanding ini..dan sebenarnye..aku tak suke pintu ade langsir kecuali sliding door..huaaaaa


Monday, February 20, 2012

tarzan

semua benda dia nak tarik..nak ambik..nak main..


huhu

Sunday, February 19, 2012

tq mek!

souvenir dari kuching

rayyan pakai baju aunty indah bagi..muat2..;)

diberi oleh mek indah..dia g kuching beberapa minggu yang lalu..umh PIL nye..tq mek..sedap cheese kek and ikan kering tu..keropok belinjau aku tak goreng lagi..belacan pong aku tak guna lagi..baju pong aku takleh pakai lagi..sendat kat perut..huhu..

Thursday, February 16, 2012

sekali sekala layankan tekak

hari ni rasa malas gile2 nak masak..petang tadi aku baru je masak nasi, en berg tanya nak makan kat luar x..aku ni jangan ditanya..nak aje la..hehe..

malas nak ulas panjang2..layan gamba je la..zassssssssssssss

budak ni dah pandai duduk..so dah bleh duduk atas baby chair..aku sgt suke..sebab senang aku ngan en berg nak makan..hehe

suke tgk pic ni..:)

takde mainan nak main..main tangan dedy lah..hehe

lapar!lapar!;p

mak ngan anak sibuk bergosip

ipoh koay teow soup with steamed chicken

fried rice special with fried egg & chicken wing

air: iced barley lime and white coffee

ratu melantak versi diet??

my heart n my soulmate..luv u both so much..

p/s: harga aku makan kat sini murah sket dari aku makan kat restoran sup urat ketin,seksyen 7,bangi..
Wednesday, February 15, 2012

makanan rayyan 7 bulan++ part 2

sekarang rasa eksaited prepare food rayyan..kale2 buah and sayur menarik..rasa pon sodappp..rayyan pon suka makan..banyak lagi makanan aku tak bagi kat rayyan..xpe la rayyan eh..kite slow2..huhu..

lunch rayyan..sweetpotato+banana

dinner..pumpkin+apple

stok untuk seminggu..:)


baju bersurat

nampaknye baju bersurat rayyan sudah senteng..
menunjukkan rayyan sudah memanjang

ok lah..momy lipat..x perlu dh tutup2 kaki..hehe

last for rayyan pakai baju ni..pasni baju ni dah bleh hantar muzium..gagaga


will gonna miss u..;p

babai template lama..


ku kuburkan dirimu di sini..;p


Tuesday, February 14, 2012

impromptu trip-yoon jong shin

menu diet : oat +chicken soup

diet aku tak bape menjadi dua tiga hari ni..asyik nak makanssss je..stress dalaman betul..huhu..ni menu sebelum dua tiga hari ni..hehe..

oat +chicken soup

secara semulajadi, aku terrrr mengumpul byk lemak di bahagian tengah badan..bahagian lutut ke kaki dah ok..ini menyebabkan aku kerap sakit lutut and betis sebab membawa lebih muatan di bahagian atas badan..oh..sungguh seksa..(-_-")

sekadar hiasan..;p

jari pun masih belum betul2 slim..jejariruncing? runcing ke? runcing la sangat..hihi

ni untuk en berg..bihun goreng pink..

kaler lain macam..cili giling yang aku guna tak asli..pewarna merah melekat kat ayam..patut la murah..beli kat mydin..lenkali beli cili kering lah..aku ni bukan ape..kurang rajin nk blend cili kering..huhu

cucur kentang


inilah hasilnye kalau tak ikut cara dan resepi yang betul..main suke hati..tapi rasa dah sedap dah..sedap ke??hua2..
niat nk wat hash brown..tapi hasilnye jd bentuk cenggini
rasa dia macam begedil pon ade
hehe


Monday, February 13, 2012

makanan rayyan 7 bulan++

good day everyone..akhirnye aku dapat kembali menjadi tukang karut dalam blog ni untuk bulan ini..hehe..ni antara menu makanan aku bagi kat rayyan..ade gak yang xde dlm gamba..time malas nak snap2 gamba tak leh nak wat pa la kan..huhu

puree..depan-pear..tgh-green peas..blakang-epal..semua stim

stim jgn tak stim..;p

puree..dari kiri: green peas,epal,labu,kurma

epal+plain yogurt

mango (tak stim) + yogurt

mango+green peas

rolled oat + green peas

rolled oat+green peas+kurma