Pages

Friends

Followers

Saturday, January 29, 2011

kata-kata mutiara..katenye..


Manusia biasanya lebih menghargai sesuatu yang sukar diperoleh tetapi sering melupakan nikmat yang telah tersedia.

Manusia tidak perlu dihukum kerana lupa, tetapi manusia perlu dihukum kerana sengaja lupa.

Tiada manusia yang bergembira sepanjang masa tetapi ianya bukanlah suatu alasan untuk hidup sengsara

Apabila sempuran akal, kurang perkataan. – Saidina Ali Abi Talib

Sesiapa yang tidak pernah merasai kepahitan tidak akan mengenal kemanisan.

Jadilah cahaya suram yang kekal abadi sinarannya dan elakkan daripada menjadi cahaya terang yang bersifat seketika cuma.

Selalu bayangkan diri anda di dalam kasut seseorang. Jika anda rasa ianya menyakitkan, fikirlah ia mungkin menyakitkan orang lain juga

Lidah yang panjangnya tiga inci boleh membunuh manusia yang tingginya enam kaki.

Kalaulah anda tidak mampu untuk menggembirakan orang lain, janganlah pula anda menambah dukanya.

Kita sentiasa muda untuk melakukan dosa tetapi tidak pernah tua untuk bertaubat.

Kita selalu lupa atau jarang ingat apa yang kita miliki, tetapi kita sering kali ingat apa yang orang lain ada.

Adalah tidak mustahil orang yang paling kita benci sekarang adalah kawan karib kita suatu waktu dahulu.

Anda mungkin ditipu jika terlalu mempercayai tetapi hidup anda akan terseksa jika tidak cukup mempercayai ~ Frank Crane

Hati yang terluka umpama besi bengkok walau diketuk sukar kembali kepada bentuk asalnya.

Usah sangka kereta jenama paling mahal tidak memberikan masalah. Ada kalanya meragam juga. Usah sangka orang yang serba kekurangan itu tidak membahagiakan, ada kalanya dia lebih mengerti

koleksi kata2 mutiara



Friday, January 28, 2011

hamil tak boleh makan durian?


sekarang dah start musim durianto marcello..aku sangat hantu dengan durian..sangat sangap aku kate..mentua lalu pon boleh tak sedar kalau mengadap benda alah ni..

pegi pasar petang tadi pon ade durian..dalam hati dah terasa dah nak beli..xleh beli sebijik,sepeket pon jadi lah..tapi kawan aku namanya kak za tak bagi beli..dia cakap durian panas..x elok untuk aku yang mengandung 3-4 bulan ni..


pic google

sebab masih ragu-ragu..aku pong search kat tenet..

ade yang cakap..durian ade alkohol(yang ni aku tau)..alkohol boleh merencat pertumbuhan janin..semakin enak rasa durian, semakin tinggi kadar alkoholnye..((rasa nak nanges baca fakta ni..T_T))

kalau makan siket tidak memudaratkan..((tapi aku bila dah mengadap tak ingat dunia..huhu))

KENAPA DURIAN TAK BERKHASIAT UNTUK BABY MACAM BUAH OREN?? KENAPA??T_T

pic hitam putih paling cool!





contest : Pic Hitam Putih Paling Cool!
penganjur : Si gadis bermata coklat
Due date : 1 mac 2011



KALAU SAYA MENANG DAN DAPAT RM100..SAYA NAK BELI BAJU PREGNANT PALING SANTEK!!!



COOL KE NI??keh..keh
rindunye zaman meronggeng..huhu

nak tag:

en suami
indah
fiza
diba
wiwi
tuyun

thanx again syima!!
^_^
Thursday, January 27, 2011

Giveaway Eysha





giveaway : giveaway eysha
penganjur : Eysha my lovely english
due date: 9 feb 2011

1st prize:




to Eysha,

^_^

nak tag:

indah
diba
hawadamqaseh

thanx Syima for the tag!!!;)

contest when raining day




contest : When Raining Day
penganjur: Hidayah Sarbini
Due date: 20 Feb 2011

ini gambonyaaaaaa


kah kah
ni je gamba berpayung yg ade
tak sure hari tu hujan ke tak..:p


nak tag:

en. suami
indah
darliya milia putri

Keputusan: 27 Feb 2011



Tuesday, January 25, 2011

bahasa..bahaso




BAHASA JIWA BANGSA**tiba-tibe*

saya orang timur..suami orang selatan
saya melayu siam..suami melayu jawa
saya cakap standard klate..suami cakap standard melayu
saya dok kat bangi..suami dok kt johor (ini dah lari tajuk)

(sekadar hiasan..;p)

sejak kami bergewe lagi..suami benarkan saya kecek klate dengan dia..he said that he don't mind..and he could understeng!(tapi tak tau la sejauh mana ketidakkesahannya itu..hehe)

yes..that's why i love him..hoho..

suami pon dah pandai dah sket kecek klate..even bunyi macam siam jawa..lagi-lagi kalau nak tawar-menawar kat pasar..aku cakap dia mesti kecek klate..kalau tak nanti kena 'ketuk' ngan mokcik2 and pokcik2 yang jual kat pasar tuh (aku pon x sure betul ke x sebenarnye..;p)..tapi ok lah..tak try maka tak cinta..gitu~~

kalau aku balik johor..aku la plak yang kena usaha paham percakapan diorang..tapi FIL and MIL aku bukannye cakap jawa sangat pon..ade certain2 je..contoh:wes mangan?turu?semangka?ape lagi ntah..aku pon dah tak ingat..mulalah nanti nak klua dialek jowo klate..tapi aku suke je nak try hafal perkataan2 jawa ni..tak try maka tak cinta~~;p

kalau pasal masakan..seme aku boleh go..yang MIL aku masak seme aku suke..stakat ni en berg pon boleh go ngan makanan yang aku masak @ yang mak aku masak kat klate..

sape2 pon takkan terfikir akan kawin dengan orang lain-lain negeri..agak jauh plak tuh..sebegitunye lah aku..yang susah betul nak tinggal bahasa standed aku nih..kalau aku cakap luai pong diorang boleh detect aku org klate..bau budu katenye**kurey asey!!!**..tapi nak wat camane..kalau dah jodohnye begitu~~^_^





Sunday, January 23, 2011

aktiviti mengasingkan baju

beberapa minit lepas..aku mengasingkan baju yang masih bleh dipakai n baju yang tak leh blah dipakai..oleh kerana sudah mengalami perubahan bentuk badan,agak annoying melihat baju yang dah banyak tak bleh pakai dan nampak kecik di mata aku pada masa sekarang..

sejak aku membesar ni aku rasa macam selekeh gile..nak bergaya pon rasa down..tapi setelah bertapa kat bilik ni sebegitu lama dan berpeluang berfikir panjang hari ni,,,,,aku rasa tak patut aku berpenampilan selekeh..patut kene pegang motto aku selama ni..'Simple but Nice'(x leh blah..;p)..sebab itu lah tadi aku berusaha men'try' baju2 yang boleh aku pakai supaya ade semangat sket nak melawa semasa mengandung(aku tak sure usaha aku ni menjadi ke tak..-_-")

jadi..even dah gemuks..aku akan try untuk tak nampak selekeh..bak kata Shaofie.."Kau gemuk,kau tetap cantik!" heheh..:p

suke ayat ni


suke ayat ni


i will forgive..just couldn't forget

- siti nor hamiza-
Sunday, January 16, 2011

mood baik di hari ahad

hari ni berehat di rumah..

aktiviti pertama yang dibuat ialah memasak!!umah baru ni tak de dapur lagi..tapi still boleh masak..masak sup je pon..jadi bleh la gune rice cooker untuk aktiviti masak-masak..

here my simple dimple menu~~

sup ayam

oleh kerana rice cooker ni ade pengukus..jadi aku letak la bihun dalam pengukus tu..

sup kat bawah..bihun kat atas

tapi disebabkan kuah sup tu agak banyak..makanya terceluplah pengukus tu dalam kuah sup..jadinye tak jadilah bihun kukus..jadi bihun celup..xpelah..aku je pun nak makan..heh..

yang sebelah tu kononnye sambal kicap..sambal kicap pon letak
daun sup jugak..i loike~~

lepas makan kite exercise dengan membasuh kain..tengah-tengah jemur kain rasa macam nak amik gamba umah sewa la pulak..

kiut x umh sewa i..sila ignore jemuran n baldi tuh..-_-"
(ayas~~inilah umah sewa baru i~~)

bukak je pintu terus nampak tempat tido..standard umah sewa ala-ala chalet memang begini..hehe

oh..kantoi ade rice cooker n kettle kt situ..sebab kat situ je ade plug..-_-"

bahagian toilet yang paling aku suke ialah tempat flush..sebab ade bunge..boleh gitu?;p


ni lah tempat tdo..ni lah tempat tengok tv..ni lah tempat study..study ke?

ruang barang dapur..belum sempurna sebab xde dapur..tong gas
dah ade dah..;p

n lastly..gambar tuannye..dah lama x interframe..bila dah gemok ni xde mood dah nak bergambo..huhu..

belom bersedia menonjolkan diri secara keseluruhan..;p


Saturday, January 15, 2011

sunyi di hujung minggu

aku sebenarnye tak suke dok sorang-sorang..
sunyinye lain macam..
even buka tv ke..pasang lagu ke..
still ade rasa sunyi..
pastu mula la hujung minggu aku nak baringgggggggg je kejenye..
macam orang takde masa depan..

skarang dok umah 1 bilik..
mmg la kene dok sorang-sorang..
tapi hujung minggu je..
kadang2 en suami datang..
weekdays ade member2 datang tdo sini..
ok la jugak..

ape nak buek..
dalam kubor pon sorang2 jugak nanti..
insaf..insaf..
Thursday, January 13, 2011

cannot go

aku slalu cannot go ngan perempuan yg cakapnye lemah lembut kononnye bersopan santun..

sebab yang aku biasa jumpa..

diorang ni selalunye dalam lembut-lembut ni suke wat @ kasi ayat pedas menikam kalbu..

kadang-kadang tak tau sebab pon..

tapi x semenye gitu...

kan..

susu amazing

selepas minum susu Anmum selama 3 malam..rasa macam perut sudah sedikit meningkat naik..

baru 3 hari..belum berbulan-bulan lagi..

amazingnye susu ni!!

**patut la ada org ckp minum anmum baby jadi besar..besar sangat kang letih aku nk meneran nanti..:p**
Wednesday, January 12, 2011

rindu mek ye

maryam oh maryam



rindu plok ke mek ye (maryam) ni
hehe
tunggu mommy long balik raya cina nanti deh
i'Allah

^_^



Tuesday, January 11, 2011

perkara semalam

perkara semalam
pahitnya bagai untuk aku seorang

perkara semalam
adakah kerana aku yang kurang?

perkara semalam
hari ini jadi bayang

perkara semalam
buat aku tak tenang

perkara semalam
jadi mimpi malam siang

perkara semalam
di ingatan sukar hilang

perkara semalam
takut untuk dikenang

perkara semalam
jangan lagi engkau datang
Monday, January 10, 2011

episod 1: pindah rumah sewa

aku baru je pindah rumah..rumah yang bukak2 pintu je terus bilik dan ade bilik air..tu je..mcm chalet pn ade..

baru je pindah jumaat lepas..kenapa tiba2 pindah rumah??

bukan sebab gaduh ngan housemate..bukan sebab dah habis master..bukan pindah ke johor..bukan itu..bukan ini..

sebab nnt senang untuk en berg stay kat sini. ngan aku.tak payah cari hotel..and aku plak tak akan merasa lagi perasaan yang amat segan n bersalah kat housemate bila tiba2 duit terlimit xbleh nk sewa hotel n terpaksa stay kat bilik umah sewa lama aku tu..mujur housemate aku baik even dia sebenarnye segan..itu cerita dulu..

even rumah sewa ni sekadar bilik n bilik air je (ade jugak ruang untuk dijadikan dapur..xpe..aku jarang masak..heh)..tapi aku rasa selesa je..macam lebih bebas..boleh wat hal sendiri..boleh ikut mood..boleh ape saje..

kalau ikutkan memang bosan sorang-sorang..tapi tak pe lah..baby dalam perut jadi teman..boleh gitu??

en berg susah payah bawak barang2 yang perlu dari johho..dia pun bleh tido dengan selesa sampai tengahari baru nak bangun!!(mentang2 rumah sendiri)..MIL bagi barang2 dapur..sangat terharu di situ..

sekarang tak mampu lagi nak duduk kat rumah yang ade semuanye sebab en berg sorang je keje dan dia perlu menanggung dua rumah sewa dan minyak untuk dua kereta..menanggung bil2 dan semua benda yg melibatkan duit..juge menanggung bini yang tengah mengandung dan apatah lagi sekarang tengah kuat makan xleh lapar nanti kalau lapar masuk angin aku pening dan nak muntah!

sunggoh la life is getting tougher and harder..bersyukur dengan ape yang ade sekarang..

semoga aku tak putus asa berdoa dipermudahkan segala urusan..x semua doa mudah dimakbulkan..

no mood



sekarang mood berblog kurang..mood baca blog orang kurang jugak..apatah lagi nak mengomen blog kawan2..

nak kene tukar template blog lagi ke baru ade mood??;p
Thursday, January 6, 2011

nnyetok kaghung

semalam bangun pagi aku rasa kejang kat labu betis@bawah betis aku..atau dalam bahasa standard klate 'nnyetok kaghung'..

sakit sangatttt..dah lama tak kene..sampai sekarang aku still sakit kat labu betis ni..orang cakap sebab kurang minum susu..kalsium kurang..tapi memang aku kureng pon minum susu..x rasa nak minum..susu anelene kat umah sewa aku tu sampai dah masuk angin sebab dah lama tak terusik..

susu kotak soya ke..susu kotak dutch lady ke..yogurt ke..ade la jugok aku minum..nak wat sendiri? --mim alif las--


zudah tiba mazanye aku kene merajinkan diri minom zuzu..kenapala nescafe x berkhaziat macam zuzu..huhu~~~
Wednesday, January 5, 2011

sekadar kata-kata

Jangan Tinggalkan Orang Yang Kita Sayang

Untuk Orang Yang Kita Suke,

Kerana Orang Yang Kita Suke

Akan Tinggalkan Kita Untuk Orang Yang Mereka Sayang.

Jangan Cuba Dapatkan Apa Yang Kita Sayang,

Tapi SayangLah Apa Yang Kita Dapat.

-wan thevirusx-